Дрогобицький міжміський відділ ДУ "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України" інформує

Дрогобицький міжміський відділ ДУ "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України" інформує

2017-07-05 10:52:26

   Дрогобицький міжміський відділ ДУ

 

ДРОГОБ??ЦЬК??Й МІЖМІСЬК??Й ВІДДІЛ

вул. Сагайдачного,29,  м. Дрогобич,  82100,    тел/ факс 3-17-69,  

e-mail: drog.ses@gmail.com

   Дрогобицький міжміський відділ ДУ "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України" інформує:

Ентеровірусні інфекції – велика група гострих інфекційних захворювань, що характеризуються всілякими клінічними проявами з ураженням центральної нервової системи, шлунково-кишкового тракту, шкірних покривів, м'язів.

Інкубаційний період захворювання триває від 2 до 10 днів. Сприйнятливість людини до цих інфекцій висока. Найчастіше хворіють діти у віці від 3 до 10 років. Захворювання частіше реєструється в літнє-осінній період.

Збудники ентеровірусної інфекції добре зберігаються у воді та грунті, при заморожуванні можуть виживати на протязі декількох років, стійкі до дії дезінфікуючих засобів і гинуть при нагріванні до 45°С через 45-60 секунд.

Після перенесених ентеровірусних інфекцій утворюється стійкий імунітет проти певного вигляду збудника. Тому на ентеровірусні інфекції людина може хворіти кілька разів за своє життя. Так само ця особливість не дозволяє розробити вакцину.

Джерелами інфекції є хворі з клінічними проявами захворювання і носії протягом декількох тижнів і місяців. Найінтенсивніше збудник виділяється в перші дні хвороби. Зараження ентеровірусними інфекціями відбувається декількома шляхами: через забруднені предмети довкілля (іграшки, столовий посуд), воду з децентралізованих джерел (річки, озера, джерела), продукти харчування, повітря (при кашлі, чханні) від хворої людини до здорової, від хворого або носія ентеровірусної інфекції до здорового при недотриманні правил особистої гігієни.

                        Заходи профілактики ентеровірусної  інфекції :

  • Проведення заходів щодо контролю забруднення об'єктів навколишнього середовища каналізаційними відходами, благоустрій джерел водопостачання.
  • Ізоляція хворих, ретельна дезінфекція їх речей і предметів гігієни.
  • Вживання для пиття тільки якісної кип'яченої або бутильованої води, пастеризованого молока.
  • Ретельне миття фруктів, ягід, овочів перед вживанням в їжу.
  • Захист продуктів від комах, гризунів.
  • Дотримання правил особистої гігієни.
  • Обробний інвентар (ножі, дощечки) для сирих і готових продуктів повинен бути окремим.
  • Не купувати продукти в місцях несанкціонованої торгівлі.
  • Купатися тільки в дозволених місцях, не заковтувати воду під час водних процедур.

Людям, які контактували з інфікованими хворими, для профілактики ентеровірусної інфекції можуть призначатися лікарські препарати групи інтерферону і імуноглобуліну.               

     Завідувач    

    Майкут І.Б. 

джерело: власне






Що ще читають на цю тему



Коментарів немає
Додати коментар


Коментар