Корисно знати: Хімія «Кока-коли» Хімія «Кока-коли»

2014-10-08 18:49:30


Корисно знати:

Хімія «Кока-коли»

Про напій «Кока-кола» вже стільки повідомляли, що, здається, і говорити нічого. Але ж, все-таки, його кількість у торговій мережі здається не меншає, а більшає. 

Популярність «Кока-коли» у всьому світі надзвичайно висока, хоча більшість прихильників знають, що надмірне вживання цього напою може призводити до непритомності, аритмії, тахікардії та відмирання м'язів. 

Історія «Кока-коли»  нараховує вже понад 100 років. В кінці ХІХ століття (1885 р.) американський доктор Джон Пембертон винайшов диво-склад смачного напою, який спочатку продавали тільки в аптеках. За консистенцією це був не напій, а сироп. Трохи пізніше сироп стали змішувати з газованою водою. У першу скляну пляшку «Кока-кола» була розлита за декілька років до ХХ ст.. (1894 р.). Алюмінієва тара почала використовуватися в другій половині ХХ ст.. (1969 р.). 

До теперішнього часу оригінальний склад напою залишається загадкою. Існують припущення, але точної рецептури, не знає ніхто. Тому виробники можуть заміняти деякі складові частини напою. На думку фахівців, первинний склад «Кока-коли» включав горіх коли, який багатий кофеїном, і кущ коки, який містить кокаїн. Як тільки науці стали відомі підступні властивості кокаїну, його швиденько прибрали з рецептурного складу, а ось в назві пам'ять про нього збереглася.

Склад «Кока-коли» досить невеликий. За припущеннями фахівців до нього входять дистильована вода, цукор, ванілін, лимонна есенція, олія гвоздики. А ще дуже багато різних хімічних сполук, природа яких не завжди безпечна для організму людини: діоксид вуглецю, ортофосфорна кислота Е338, кофеїн, барвник цукровий колер (палений цукор), ароматизатори. 

Цікаво, чи дійсно там натуральний цукор, а не цикламат, аспартам або сахарин. Наприклад, до складу аспартаму входить фенілаланін. Він, у свою чергу, виснажує запаси серотоніна в організмі, відомого як "гормон щастя". Зовні це проявляється в особливо поганому настрої, дратівливості, злості, паніці. Європейським Союзом аспартам заборонений для використання в продуктах для дітей, не рекомендований він і підліткам. А основна частина населення, яка вживає кока-колу у нас, це молодь і діти? Цикламат - синтетичний хімікат, має солодкий смак, що в 200 разів перевищує солодкість цукру, тому й використовується як штучний підсолоджувач. Був заборонений до використання в продуктах харчування людини, оскільки є канцерогеном, що викликає ракову хворобу. 

Діоксид вуглецю, який входить до складу всіх газованих напоїв у харчовій промисловості  позначається Е290 і використовується як сильний консервант. Вважається безпечною харчовою добавкою, хоча в деяких експериментах знижував здатність до відтворення потомства. 

Ортофосфорна кислота у харчовій промисловості є добавкою Е338 і використовується для підкислення продуктів, надаючи їм кислий і злегка гіркий смак. Також ортофосфорна кислота входить до складу фреонів для промислових морозильників. Вона є дуже дешевою в порівнянні з іншими регуляторами кислотності, такими як лимонна кислота і тому широко застосовується в газованих напоях масового виробництва і в «Кока-колі» також. У великих кількостях руйнує зубну емаль і вимиває кальцій з кісток. 

Цукровий колер Е150 має 4 коди: Е150b, Е 150c, Е 150d, хоч цей барвник і дозволений на території України, у кожного з них є свої побічні ефекти. Американські онкологи вимагають заборонити використовувати у виробництві «Кока-коли» барвник "карамель", який отримують у результаті складної хімічної реакції між цукром, аміаком і сульфітами в умовах високого тиску і температури. У результаті цієї реакції в отриманому барвнику утворюються речовини, які дуже шкідливі для людини, бо викликають рак легенів, печінки,  щитовидної залози та лейкемію. 

Кофеїн, що входить до складу коли, є сильним сечогінним, а концентрація глюкози в колі  перевищує  її вміст у крові. Все це призводить до того, що «Кока-кола» виганяє воду спочатку в кров, а потім і з організму, викликаючи спрагу, через деякий час після вживання, повторно викликаючи спрагу. Отже, кофеїн з великою часткою ймовірності зменшує кількість калію, всмоктуваного нирками. До кофеїну як тонізуючого засобу, нечутливі до 10% людей, на них він впливає прямо протилежно.

Автори стверджують, що кукурудзяний сироп, який міститься в «Кока-колі» може ускладнювати всмоктування води в травній системі і викликати діарею, вимивати калій з організму. І, таким чином, організм починає відчувати дефіцит калію, необхідного для нормального скорочення серцевого м'яза, що, в кінцевому підсумку, призводить до аритмії. Проведені дослідження показали, що у людини, яка регулярно п'є багато «Кока-коли», рівень калію в крові може надзвичайно знизитися і стати не лише причиною поразки м'язових тканин, але навіть викликати параліч.

Крім того, кожен виробник, що випускає газований напій під всесвітньо відомим брендом, може внести свої корективи до складу «Кока-коли» і додати ще «хімії» для зниження собівартості.

Втім, вчені погоджуються, що такі катастрофічні наслідки для організму викликаються лише значним вживанням «Кока-коли». При нормальному споживанні такі напої практично безпечні. Здається, кілька ковтків холодної газованої води вгамують спрагу, і приємна прохолода розіллється по всьому розпаленілому тілу. Проте очікуваного ефекту ми не отримуємо. Навпаки, через деякий час спрага посилюється, організм наполегливо вимагає ще одну порцію ...

Як повідомляють сайти «eco nation», «vita marg» та інші, якщо випити «Кока-колу» то: 

-через 10 хвилин цукор "ударить" по травній системі, але на рвоту не тягне, бо фосфорна кислота пригнічує дію цукру;

-через 20 хвилин відбудеться стрибок інсуліну в крові, печінка перетворює весь цукор в жири;

-через 40 хвилин ваші зіниці розширяться, кров'яний тиск збільшиться, тому що печінка викидає більше цукру в кров; блокуються аденозинові рецептори, тим самим запобігаючи сонливість;

-через 45 хвилин збільшиться виробництво гормону дофаміну, стимулюючого центр задоволення мозку (такий же принцип дії у героїну);

-через годину фосфорна кислота зв'язує кальцій, магній і цинк у вашому кишечнику, прискорюючи метаболізм, збільшується виділення кальцію через сечу;

-більш, ніж через годину сечогінні дії входять в гру,

виводяться кальцій, магній і цинк, які знаходяться у ваших кістках, так само як і натрій, електроліт і вода;

-більш, ніж через півтори години організм стане дратівливим або млявим.

Інтернет повідомляє цікаві факти і чутки про coca-cola:

- Існує чутка, що у ряді штатів США дорожня поліція завжди має в патрульній машині близько 10 л «Кока –коли», щоб змивати кров з шосе після аварії.

-Перевірено, що «Кока-кола» застосовується для чищення каналізації, ржавих болтів і плям з хромованого бампера машини, акумуляторів і двигуна в автомобілі, електричних чайників від накипу.

-Для очищення одягу від плям, вилити банку «Кока-коли» на брудний одяг, додати пральний порошок і випрати в машині як завжди.

-У деяких азіатських країнах фермери використовують «Кока-колу» для знищення шкідників, тому що вона дешевша від хімікатів, а ефект дає такий же.

-Якщо всією виробленою «Кока-колою» заповнити басейн глибиною близько 2 м, його довжина складе 33 км, а ширина досягне майже 15 км. 

-Якщо всю вироблену «Кока-Колу» роздати в пляшках усім мешканцям планети, то кожний з нас одержав би по 1500 пляшок.

-Якщо всю вироблену більш як за сто років «Кока-Колу» розлити в пляшки, викласти в одну лінію і обвити нею навколоземну орбіту нашої планети, то вона обгорне Землю 4334 рази. 

Крім цього у всесвітній павутині можна знайти безліч інформації на тему шкоди від «Кока-коли». З цим напоєм народні дослідники-аматори проводять запаморочливі експерименти і приходять до сенсаційних висновків. Вона розчиняє м'ясо, знімає іржу і накип у чайнику, плями крові, наліт в унітазі, «обпікає» шматочок сала, вступає в реакцію з халвою і м'ятної цукеркою, виділяючи потужний газовий потік. Всі ці експерименти, проведені реальними людьми в домашніх умовах, доводять: шкоду від «Кока-коли» може відчути на собі кожна людина. Всього одна порція мега-популярного напою змінює склад крові на молекулярному рівні і різко збільшує її тиск, дає потужний «струс» травному тракту та сечовидільній системі.

Звичайно, можна не звертати уваги на весь негатив, а підкоритися бажанням організму. Проте пам'ятати необхідно, що часто ми самі стаємо винуватцями власних проблем зі здоров'ям.

Інформація з сайту Тетяни Павленко

джерело: сайт Тетяни Павленко