Медики рекомендують: "Профілактика гострих кишкових інфекцій "
2019-06-10 08:35:48
Літо – РїРѕСЂР° канікул та активного відпочинку, але слід пам’ятати, що РїС–Рє кишкових інфекцій зазвичай припадає РЅР° спекотну РїРѕСЂСѓ СЂРѕРєСѓ. Підвищена температура навколишнього середовища СЃРїСЂРёСЏС” поширенню Р·Р±СѓРґРЅРёРєС–РІ, СЏРєС– викликають захворювання РЅР° кишкові інфекції.
Гострі кишкові інфекції (сальмонельози, дизентерія, гострі ентероколіти, вірусний гепатит А) займають особливе місце серед інфекційних хвороб, за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3-х років). ГКІ можуть викликати як патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси.
Джерелом інфекції РїСЂРё ГКІ С” С…РІРѕСЂС– люди, бактеріо- та РІС–СЂСѓСЃРѕРЅРѕСЃС–С—. Фекально-оральний механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим – РїС–Рґ час споживання забруднених продуктів, що містять Р·Р±СѓРґРЅРёРє або Р№РѕРіРѕ токсини; РІРѕРґРЅРёРј – Сѓ разі вживання некип’яченої РІРѕРґРё Р· неорганізованих джерел водопостачання, або РїСЂРё ковтанні РІРѕРґРё РїС–Рґ час купання Сѓ відкритих водоймах; контактно-побутовим – через забруднені СЂСѓРєРё або предмети побуту.
Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудників захворювання, тощо.
Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
- дотримуватися правил особистої гігієни;
- ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- користуватися індивідуальним посудом;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
- використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
- вживати бутильовану РІРѕРґСѓ, Сѓ разі неможливості придбання бутильованої РІРѕРґРё використовувати охолоджену РєРёРї’ячену РІРѕРґСѓ;
- використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
- не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
Бережіть СЃРІРѕС” Р·РґРѕСЂРѕРІ’СЏ! Ваше Р·РґРѕСЂРѕРІ’СЏ – Сѓ Ваших руках.
Завідувач відділення організації
епіддосліджень Дрогобицького ММВ
ДУ «Р›РћР›Р¦ РњРћР— України»
РЇРЅРєС–РІСЃСЊРєР° Р›.Р’.
джерело: власне