Медики рекомендують: "Профілактика гострих кишкових інфекцій "

2019-06-10 08:35:48

Медики рекомендують:

Літо – РїРѕСЂР° канікул та активного відпочинку, але слід пам’ятати, що РїС–Рє кишкових інфекцій зазвичай припадає РЅР° спекотну РїРѕСЂСѓ СЂРѕРєСѓ. Підвищена температура навколишнього середовища СЃРїСЂРёСЏС” поширенню Р·Р±СѓРґРЅРёРєС–РІ, СЏРєС– викликають захворювання РЅР° кишкові інфекції.

Гострі кишкові інфекції (сальмонельози, дизентерія, гострі ентероколіти, вірусний гепатит А) займають особливе місце серед інфекційних хвороб, за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3-х років). ГКІ можуть викликати як патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси.

Джерелом інфекції РїСЂРё ГКІ С” С…РІРѕСЂС– люди, бактеріо- та РІС–СЂСѓСЃРѕРЅРѕСЃС–С—. Фекально-оральний механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим – РїС–Рґ час споживання забруднених продуктів, що містять Р·Р±СѓРґРЅРёРє або Р№РѕРіРѕ токсини; РІРѕРґРЅРёРј – Сѓ разі вживання некип’яченої РІРѕРґРё Р· неорганізованих джерел водопостачання, або РїСЂРё ковтанні РІРѕРґРё РїС–Рґ час купання Сѓ відкритих водоймах; контактно-побутовим – через забруднені СЂСѓРєРё або предмети побуту.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудників захворювання, тощо.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій   необхідно:

 

Бережіть СЃРІРѕС” Р·РґРѕСЂРѕРІ’СЏ!  Р’аше Р·РґРѕСЂРѕРІ’СЏ – Сѓ Ваших руках.

Завідувач відділення організації

епіддосліджень Дрогобицького ММВ

ДУ «Р›РћР›Р¦ РњРћР— України»

РЇРЅРєС–РІСЃСЊРєР° Р›.Р’.                                                                    

джерело: власне