Профілактика гострих кишкових інфекцій та вірусного гепатиту А

2018-06-08 12:59:25


Стаття розміщена на умовах соціальної реклами:

Літо – пора канікул та активного відпочинку, але слід пам’ятати, що пік кишкових інфекцій зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції.

Гострі кишкові інфекції (сальмонельози, дизентерія, гострі ентероколіти, вірусний гепатит А)  займають особливе місце серед інфекційних хвороб, за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням. Рівень захворюваності на ГКІ дітей у 2,5-3 рази вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3-х років). ГКІ можуть викликати як патогенні та умовно-патогенні бактерії, так і віруси.

 Вірусний гепатит – інфекційне захворювання, яке характеризується  ураженням печінки, має перебіг з симптомами інтоксикації, жовтяницею або без неї в субклінічній формі. Джерелом інфекції ГА є хвора людина з  клінічною, субклінічною, безсимптомною формами хвороби. Вірусний гепатит А - це типова кишкова інфекція, яка має фекально-оральний механізм передачі інфекції.

Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Фекально-оральний механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним – у разі вживання некип’яченої води з неорганізованих джерел водопостачання, або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах; контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій  є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій   необхідно:

Бережіть своє здоров’я!  Ваше здоров’я – у Ваших руках. Профілактика гепатиту А спрямована по 3 напрямкам:

- ізоляція хворого;

- виключення можливості фекально-орального розповсюдження інфекції.

- пасивна імунізація - створення імунітету до гепатиту А.

Перші 2 пункти виконуються завдяки наступним заходам:

Термін ізоляції хворого - 4 тижні від початку хвороби або 3 тижні від появи жовтяниці.

Обов’язкове проведення заключної дезінфекції, та дезінфекції у осередку  інфекції.

Надається карантин на 35 днів від дня ізоляції хворого.

Усім контактним, які не хворіли на гепатит вводиться імуноглобулін ( до 10 років -1мл, після 10 років - 1,5 мл.).

За контактними у вогнищі інфекції встановлюється спостереження 35 днів, з визначенням активності Ал АТ та анти - НАv. 1д.М.

Завідувач відділення організації

епіддосліджень Дрогобицького ММВ

ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»

                                                                                                                             Янківська Л.В.

 

джерело: лабораторія